Vietnam's historie er en historie av krig, kolonisering og opprør - selv lenge før amerikanerne kom. Okkupert av Kina ikke mindre enn 4 ganger, klarte likevel vietnameserne og frigjøre seg hver gang. Det siste vietnamesiske dynastiet, Nguyễn Dynasty, regjerte fra 1802 frem til 1945 i keiserbyen Hue. Etter en kort okkupasjon av Japan under den andre verdenskrigen, fortsatte Viet Minh under ledelse avf Hồ Chí Minh frigjøringen fra franskmennene, som koloniserte Vietnam fra 1884, med den siste keiseren Bao Dai som abdiserte i 1945 og Vietnam ble erklært som republikk rett etter. Majoriteten av franskmennene forlot landet i1930, men kom tilbake i 1948 og kjempet videre frem til de ble slått av Dien Bien Phu i 1954. The Geneva Conference delte da landet i to like deler med komunistisk ledelse i nord mens Ngo Dinh Diem ærklærte seg selv som president I sørlige Vietnam.

Freden kom etter Vietnamkrigen, som endte i april 1975, og gradvis har Vietnam åpnet opp sine grenser, og sine gamle historiske kongebyer for almennheten og verden forøvrig. Vietnam er i dag et fantastisk reisemål, som i natur kan minne mye om Norge (landet er like langt som Norge) med Hanoi i nord og Ho Chi Minh (Saigon) i sør. Etter siste kolonisering av franskmennene er mye franskinspirert, spesielt i nord.

SPRÅK

Siden det vietnamesiske språket har seks forskjellige tonearter, er det vanskelig for de fleste utlendinger å snakke, selv om det er det romeske alfabetet som idag er brukt I det vietnamesiske skriftspråket. Ett og samme ord kan ha seks forskjellige meninger avhengig av tonearten ordet er uttrykt i. Mange eldre snakker også fransk, men flere og flere i den yngre generasjonen snakker idag engelsk, som også snakkes i de større byene.


HO CH MINH

Ho Chi Minh-byen , tidligere Saigon brukes fortsatt av vietnamesere i dagligtale er Vietnams største by, med ca. 5 140 412 (2004) innbyggere i selve byen. Men i hele det politiske forvaltningsområde, som strekker seg utenfor den egentlige by, bor det 6 117 251 innbyggere. Tar man med satellittbyer som ligger utenfor det politiske forvaltningsområde, som for eksempel Thủ Dầu Một, Di An og Bien Hoa, kommer man opp i ni millioner. Befolkningen er stadig voksende og brer seg utover; det antas at et fremtidig storbyområde anno 2020 kan bli på nær 20 millioner innbyggere.

Ho Chi Minh-byen, det tidligere Saigon, overvelder deg med inntrykk fra første stund: De eksotiske luktene, de store menneskemengdene og de fremmede lydene. Mopeder og motorsykler i et ubegripelig stort antall ved hvert lyskryss.

Byen ligger ved vestbredden av Saigonelven. Den var hovedstad i Sør-Vietnam fra 1954 til 1975, og i Republikken Sør-Vietnam fra 1975 til 1976. Den har siden vært administrert som en provins.

>> Send forespørsel